Nasarawa State University Post UTME

0

Nasarawa State University Post UTME

Samples of Nasarawa State University Post-UTME Past Questions and Answers

There are sixty (60) questions comprising English Langauge, Mathematics, Biology, Physics, and Chemistry. Note, each subject expect Mathematics are of two groups A and B. Below are the questions

NSUK Post UTME Past Questions for English Language

In the questions below, choose the word(s) or phrase which best fills the gap(s)

1. Jubril found that thieves had entered his house in his absence. He went to the police to report the… (A) break out(B) break up (C) break-in (D) break into

Ans: C

2. After the accused was found guilty by the court, his counsel… before the sentence was passed (A) begged for mercy (B) made a plea for mitigation (C) made an ovation (D) made a plea for litigation

Ans: B

3. The officer was compelled to… the suspect’s car. (A)seize (B) cease (C) sieze (D) sease

Ans: A

4. If you are going to the market, may I… please? (A) follow you (B)come with you (C) come by you (D) come as your second

Ans: B

5. Thank you for the party, we really… (A) enjoyed ourselves (B)enjoyed (C) enjoyed very much (D) enjoyed too much.

Ans: B

NSUK Post UTME Past Questions for Mathematics

1. The second and fifth terms of a geometric progression are 21 and 567 respectively find the first term and the common ratio of the progression. (A) 3, 7 (B) 7, 3 (C) -7, 3 (D) -3, 7

Ans: B

2. Tunse bought a house for =N=1,250,000 and spent =N=350,000.00 to renovate it. He then sold the house for =N=2,000,000.00. What is the percentage gain? (A) 40% (B) 65% (C) 35% (D) 32%

Ans: D

3. List the integral values of which satisfy the inequality -2 < 7 – 3x≤ 10 (A) -1, 0, 1, 2 (B) -2, 0, 1 (C) 1, 2, 3 (D) 0, 1,2

Ans: A

9. In a class, 120 students speak English or French or both. 70 speak English and 55 speak French. How many speak English but not French. (A) 45 (B) 50 (C) 55 (D) 60

Ans: C

10. The lengths of the sides of a right-angled triangle are ym, (3y – 1)m and (3y + 1)m, find y. (A) 12 (B) 9 (C) 8 (D) 4

Ans: A

NSUK Post UTME Past Questions for Biology

1. The muscle cell fluid of an athlete was tested immediately after a 100m race and was found to contain a high concentration of lactic acid. Explain what could have caused this. The (A) athlete must have eaten food containing a lactic acid (B) athlete must have injected lactic acid into his blood just before the race (C)athlete must have carried out anaerobic respiration during the race (D) athlete must have inhaled lactic acid from the environment during the race.

Ans: C

2. One of this is not a continuous variation (A) height (B) weight (C)tongue rolling (D) skin colour

Ans: C

3. One of the following is usually worm-like, cylindrical or flattened(A) molluscs (B) insects (C) nematodes (D) annelids

Ans: C

4. The roots hairs are for (A) strength and support (B) conducting liquid (C)absorption of water and salt (D) penetration into the soil

Ans: C

5. The random way genes recombine during meiosis and fertilization leads to (A) genetic variation (B) phenotype (C) genome (D) genotype

Ans: A

6. In a cell, the genes are carried by(A) Nuclear membrane(B)Chromatin threads(C) lysosomes(D) Mitochondria

Ans: B

7. An ecosystem is composed of all of the following except:(A) Plants(B) Animals(C)Temperature(D) Meadows

Ans: C

8. In a food web, tertiary consumers belong to which trophic level(A) First(B) Second(C) Third(D)Fourth

Ans: D

9. The primary structure responsible for pumping the blood for circulation through the mammalian circulatory systems is the (A) Veins (B) Right auricle (C)Arteries (D) Left ventricle

Ans: C

10. The cocoon into which an earthworm lays its egg is produced in the(A) prostomium(B) peristomium(C) chaeta(D) clitellum

Ans: D

NSUK Post UTME Past Questions for Physics

1. Starting from rest a car of mass 1000kg accelerates steadily to 20m/s in 10 sec, what is the average power developed? (A) 0.2kw (B) 4.0kw (C) 10kw (D) 15kw (E)20kw 

Ans: E

2. A gun of mass 0.1kg has a bullet of mass 0.1kg , the bullet leaves the piston when fired at a velocity of 200m/s , find the final velocity (A) 20m/s (B) 23m/s (C) 30m/s (D) 45m/s (E) 15m/s

Ans: A

3. Which of the following pairs has one vector and one scalar quantity? (A) displacement, acceleration (B) potential energy, work (C) speed, power (D)kinetic energy, force (E) velocity, momentum

Ans: D

4. If p is the momentum of an object, then the expression P2/m has the same units as(A) acceleration(B) Energy (C) force (D) impulse(E) power

Ans: B

5. A ship floating in the clear water of density 1000kg moves to sea-water of density 1050kg where it floats, the upthrust on the ship then (A)stays constant (B) decreases (C) increases (D) increases by 0.05 times (E) decreases by 0.05 times

Ans: A

NSUK Post UTME Past Questions for Chemistry

1. 0.499g of CuSO4.XH2O, when heated to constant weight, gave a residue of 0.346g. What is the value of X?(A) 2.0(B) 3.0(C) 5.0(D)4.0

Ans: D

2. The principal constituents of natural gas are (A)methane (B) ethane (C) propane (D) butane

Ans: A

3. Which of the following gases can be collected by the method of downward delivery? (A)chlorine (B) oxygen (C) ammonia (D) hydrogen

Ans: A

4. A mixture of sugar and sulphur can be separated by (A) dissolution in water, evaporation, and filtration (B) filtration, evaporation and dissolution in water (C)dissolution in water, filtration, and evaporation (D) evaporation, dissolution in water and filtration

Ans: C

5. The percentage of water of crystallization in ZnSO4. 7H2O is (A) 33% (B) 44% (C) 55% (D) 87%

Ans: B

You might also like

Leave A Reply

Your email address will not be published.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.